Årbøger

 

Paraplyens årbog Arkivernes Hjul

Siden 2016 har Paraplyen udgivet Arkivernes Hjul. En årbog men interessante lokalhistoriske fortællinger fra alle arkiverne i Kalundborg Kommune.
Årbogen udgives hvert år på Arkivernes dag – anden lørdag i november.

Arkivernes Hjul 2023


Årbogen udgives den 11. november på alle arkiverne.

Den har fået ny forside, men indholdet er som altid gode historier fra arkiverne.

Pris 100 kr.

Tidligere årgange 2020, 2022 sælges for 75 kr. stykket.  Årgange 2016, 2017, 2018 og 2019 for 50 kr. stykket så længe lager haves.

 

 

Arkivernes Hjul 2022

Røsnæs Vinterbadere4400, En almindelig borgers erindringer omkring kommunesammenlægningen i 1970, Landsbydigter og bonde, Tømmerups guldæg – skrev Kalundborg Folkeblad i 1992, På rejse med veterantoget fra Høng – kultur på skinner, Akwetu-butikken i Skibbrogade, Landbrugsmuseet på Birkendegaard, Lokale ildsjæle redder Brugsen på Røsnæs, Hornblæserdjævelen og synderegisterdjævelen i Rørby Kirke, Fra Halleby Ore til Michigan – Familiesammenføringer og nabohjælp, Hjulspindet snor sig igen, Busruten Kalundborg-Bjørnstrup – 100-års jubilæum, Regnskyl, tørke og lærkesang – Arbejdsliv på Klovby Møllegård, Gørlev Sukkerfabrik som arbejdsplads, Kaptain Bache, Mit blad, Det stod i avisen i 1922, Russerdramaet i Bjergsted.

Arkivernes Hjul 2021 

Der er artikler om: Høng Hovedgade gennem 50 år, Brokkenbjerg, Pyramiden i Føllenslev – Et Mausoleum, Fra roemarken i Ubby til tysk tugthus, Peter Rindal og Rindalismen, Høng Gymnasium – lille men stærk, Marie Bording: Beretning om en videbegærlig pige, Den lange vandring, Kong Frederik 6.’s guldur, Vor Frue Kirke i Kalundborg, ”Som et helle midt i larmen står det underligste hus”, Fremtiden for Vor Frue Kirke, Vores oplevelser i Asylbørnehaven,
Nissebanden i Tømmerup, Strøtanker og glimt fra min tid på Røsnæs fra 1, maj 1935 til vinteren 1945, Engang var her køer og Esbern Snares var et mejeri, Ærespræmie hjem efter 106 år, Kalundborg Slagteri 125 års tilbageblik, Mordet på Aagaard, Møllebakkepavillonen, Tissø Roklub, Kajakhotellet på Røsnæs Havn, Radio Mercur i Storebælt, Det stod i avisen fra Kalundborg Folkeblad i 1921, Gammelt sagn fra Røsnæs Blak og Sortesten.

 Arkivernes Hjul 2020

Genforeningsstenen i Ubberup. En original som postmester i Kalundborg. Hans Jørgen Voldstedlund og 20 år med FIF-revyen. Uggerløse skole. Udvekslingsstudent fra Australien til Danmark. Genforeningen 1920 – og fårehuset i Skiften ved Reersø. Min tilværelse i Kalundborg. Billeder fra Kalundborg i blandt andet turistbrochurer. Drømmen der blev til virkelighed. Alfred Olsens værksted i Kåstrup. Hjulspind. Borg eller bedehus. Fra bondedreng i Nyrup til operasanger på Det Kongelige Teater. Kalundborg Kunstforening. Da Ulstrup Mølle løb løbsk. Fra bondedreng til tømrermester. Etablering af tennisbaner og klubhus på Røsnæs. Sådan blev jeg købmand i Melby. Husmoderforeninger/Familie og Samfund Kalundborg Kredsen. HG 1874. Gerdas korte liv. Det stod i avisen – Kalundborg Folkeblad 1920.

Arkivernes Hjul 2019

Sådan er det at være ko ved Tissø, Herregården Birkendegaard, Herskab og tjenestefolk på  Birkendegaard, Marie Mathilde Olsen – en glemt Vilhelm Kyhn elev, Kalundborgs glemte kunstner Marinemaler Otto Stoltenberg, Poesibøger, Hundefører ved grænsen og ved kriminalpolitiet i Kalundborg, Opvækst i Skibbrogade under 2. verdenskrig, Det stod i avisen,  Enkeltbillet til Gørlev, Med kam og saks – Tanker ved et 100 års jubilæum, Brøndgraver og Mosekonge, Bjørnefundet på Røsnæs, Ole Jensens spændende oplevelser med rallysporten,  Luk op for benzinen for helvede, mand!, Friskolen på Røsnæs er etableret, Stjernebyen, Nej, vi sælger ikke blæksprutter – det er vi selv,  Vollerupskoven, Sejerø kirke – flytning af døbefont og Hjulspind hvor årets begivenheder med en spids pen får hjulet til at spinde.

Arkivernes Hjul 2018

Der er fortællinger om gravøl-krigen i Solbjerg, om Sæby Sygehus historie fra start i 1893 til nedlæggelsen i 2003 og om Jens Damsgaard, der i 55 år var automekaniker i Bjerge. Man kan læse om hvem der opfandt cykelløbet” Tissø Rundt”, om fårehyrden Peder Sørensen på Røsnæs og om Kålund Kloster.

Om de tre store virksomheder Jerslev Maskinfabrik, Teglværket i Kallerup og Ugerløse Maskinsnedkeri senere Frovin Vinduer og Døre er der også fortællinger om.

Der er også historier om Tømmerup Gymnastik og Idrætsforenings virke gennem 150 år og om de 100 huse, der blev opført i 1917 på Kalundborg Lyng. Nævnes skal også årets Hjulspind, der giver stof til eftertanke, og erindringerne om tiden som trafikelev på Svebølle Station.

Arkivernes Hjul 2017

Årbogen indeholder artikler om blandt andet:
Vinde Helsinge Fri- og Efterskole, En Kærbydreng på Middelhavstog, Fra færgehavn til industrihavn, Bygmesteren fra Høng, En Snertinge-dyrlæges strøtanker, Det Maritime Aktivitetshus på Røsnæs, Gørlev Hesteskue og Kræmmermarked, Loch Ness’ Venner, Dødsklokkernes dystre klemt, Grevindestien, Strandhotel Røsnæs,
L. Wittrock Isenkram Høng, Fra grusgrav til naturperle, De 100 huse, Brammingnisser og julestemning, Dyrehøjgård, Kalundborg L’hombreklub af 1863, En mand og hans kulturdrømme, Masser af liv og forandring blandt de døde, Quisisana, Det skete for 100 år siden, Karoline Graves og Hjulspind – om det der har rørt sig i Kalundborg kommune i årets løb.

 Arkivernes Jul 2016

Der er et alsidigt indhold, så mange vil finde den interessant. Der er emner fra foreninger, idræt, kultur, kunst, erhverv, kirker og skoler.

Der kan blandt andet nævnes Musikfamilie på Torpelund, En fortælling fra Ubby’s gamle præstegård, Fredning af Tømmerup Bakker, Havvindmøller eller ej, Kunstermiljø på Reersø, Spilopmagernes 50-års jubilæum, Pistolskytte fra Hvidebæk, Lecafabrikken, Ellede Missionshus, Løve Herreds Tingsted og Mindelund, Oplev Hvidebæk og mange andre spændende emner, i alt 26. Der er også en fortælling om en skole og en nissehistorie, der er skrevet af børn.

Der er fortællinger fra alle egne af Kalundborg Kommune, og med mange forskellige emner – historiske, nutidige, kulturelle, interessante og oplysende, både for børn og voksne. Der er indlagt et ark, som børn kan farvelægge og klippe ud.

Billeder fra udgivelsen af årbogen “Arkivernes Jul 2016”
på Kalundborg Messen den 29. og 30. oktober

Borgmester Martin Damm åbnede salget af årbogen “Arkivernes Jul 2016” ved at klippe den røde snor over

 

Borgmester Martin Damm solgte de første bøger

 

Johan Tieldow som har tegnet bogens mange tegninger, viste hvordan de var blevet til, med den specielle teknik.

Johan Tieldow, der har tegnet bogens mange illustrationer, viste på Messen den gammeldags og temmelig tidskrævende tegneteknik med prikker i stedet for streger