Årbøger

Paraplyens årbog Arkivernes Hjul

Siden 2016 har Paraplyen udgivet Arkivernes Hjul. En årbog men interessante lokalhistoriske fortællinger fra alle arkiverne i Kalundborg Kommune.
Årbogen udgives hvert år på Arkivernes dag – anden lørdag i november.

Arkivernes Hjul 2021

Igen i år er der interessante artikler fra de otte arkiver, og denne gang er forordet skrevet af Ole Jerichow.

Der er artikler om:
Høng Hovedgade gennem 50 år, Brokkenbjerg, Pyramiden i Føllenslev – Et Mausoleum, Fra roemarken i Ubby til tysk tugthus, Peter Rindal og Rindalismen,
Høng Gymnasium – lille men stærk,
Marie Bording: Beretning om en videbegærlig pige,
Den lange vandring, Kong Frederik 6.’s guldur,
Vor Frue Kirke i Kalundborg, ”Som et helle midt i larmen står det underligste hus”, Fremtiden for Vor Frue Kirke, Vores oplevelser i Asylbørnehaven,
Nissebanden i Tømmerup, Strøtanker og glimt fra min tid på Røsnæs fra 1, maj 1935 til vinteren 1945, Engang var her køer og Esbern Snares var et mejeri, Ærespræmie hjem efter 106 år, Kalundborg Slagteri 125 års tilbageblik, Mordet på Aagaard, Møllebakkepavillonen, Tissø Roklub, Kajakhotellet på Røsnæs Havn, Radio Mercur i Storebælt, Det stod i avisen fra Kalundborg Folkeblad i 1921, Gammelt sagn fra Røsnæs Blak og Sortesten.

Årbogen kan købes på alle arkiverne fra den 13. november. Pris 100 kr.

 Arkivernes Hjul 2020

Forordet er skrevet af Palle Bruun Olsen, Kalundborg og følgende artikler er at finde i årbogen:

Genforeningsstenen i Ubberup. En original som postmester i Kalundborg. Hans Jørgen Voldstedlund og 20 år med FIF-revyen. Uggerløse skole. Udvekslingsstudent fra Australien til Danmark. Genforeningen 1920 – og fårehuset i Skiften ved Reersø. Min tilværelse i Kalundborg. Billeder fra Kalundborg i blandt andet turistbrochurer. Drømmen der blev til virkelighed. Alfred Olsens værksted i Kåstrup. Hjulspind. Borg eller bedehus. Fra bondedreng i Nyrup til operasanger på Det Kongelige Teater. Kalundborg Kunstforening. Da Ulstrup Mølle løb løbsk. Fra bondedreng til tømrermester. Etablering af tennisbaner og klubhus på Røsnæs. Sådan blev jeg købmand i Melby. Husmoderforeninger/Familie og Samfund Kalundborg Kredsen. HG 1874. Gerdas korte liv. Det stod i avisen – Kalundborg Folkeblad 1920.
Pris 100 kr.

Arkivernes Hjul 2019

Forordet er skrevet af Peter Hermann og følgende artikler er at finde i bogen:

Sådan er det at være ko ved Tissø, Herregården Birkendegaard, Herskab og tjenestefolk på  Birkendegaard, Marie Mathilde Olsen – en glemt Vilhelm Kyhn elev, Kalundborgs glemte kunstner Marinemaler Otto Stoltenberg, Poesibøger, Hundefører ved grænsen og ved kriminalpolitiet i Kalundborg, Opvækst i Skibbrogade under 2. verdenskrig, Det stod i avisen,  Enkeltbillet til Gørlev, Med kam og saks – Tanker ved et 100 års jubilæum, Brøndgraver og Mosekonge, Bjørnefundet på Røsnæs, Ole Jensens spændende oplevelser med rallysporten,  Luk op for benzinen for helvede, mand!, Friskolen på Røsnæs er etableret, Stjernebyen, Nej, vi sælger ikke blæksprutter – det er vi selv,  Vollerupskoven, Sejerø kirke – flytning af døbefont og Hjulspind hvor årets begivenheder med en spids pen får hjulet til at spinde.
Pris 75 kr.

Arkivernes Hjul 2018

Bogen rummer mange spændende fortællinger fra hele Kalundborg Kommune.

Der er fortællinger om gravøl-krigen i Solbjerg, om Sæby Sygehus historie fra start i 1893 til nedlæggelsen i 2003 og om Jens Damsgaard, der i 55 år var automekaniker i Bjerge. Man kan læse om hvem der opfandt cykelløbet” Tissø Rundt”, om fårehyrden Peder Sørensen på Røsnæs og om Kålund Kloster.

Om de tre store virksomheder Jerslev Maskinfabrik, Teglværket i Kallerup og Ugerløse Maskinsnedkeri senere Frovin Vinduer og Døre er der også fortællinger om.

Der er også historier om Tømmerup Gymnastik og Idrætsforenings virke gennem 150 år og om de 100 huse, der blev opført i 1917 på Kalundborg Lyng. Nævnes skal også årets Hjulspind, der giver stof til eftertanke, og erindringerne om tiden som trafikelev på Svebølle Station.
Pris 75 kr.

Arkivernes Hjul 2017

Årbogen indeholder artikler om blandt andet:
Vinde Helsinge Fri- og Efterskole, En Kærbydreng på Middelhavstog, Fra færgehavn til industrihavn, Bygmesteren fra Høng, En Snertinge-dyrlæges strøtanker, Det Maritime Aktivitetshus på Røsnæs, Gørlev Hesteskue og Kræmmermarked, Loch Ness’ Venner, Dødsklokkernes dystre klemt, Grevindestien, Strandhotel Røsnæs,
L. Wittrock Isenkram Høng, Fra grusgrav til naturperle, De 100 huse, Brammingnisser og julestemning, Dyrehøjgård, Kalundborg L’hombreklub af 1863, En mand og hans kulturdrømme, Masser af liv og forandring blandt de døde, Quisisana, Det skete for 100 år siden, Karoline Graves og Hjulspind – om det der har rørt sig i Kalundborg kommune i årets løb.
Som set af ovennævnte er der artikler fra hele Kalundborg Kommune i årbogen, der er på 120 sider. Årbogen er en god gaveidé til kommende mærkedage i familien og hos bekendte.
Pris 75 kr.

 Arkivernes Jul 2016

Der er et alsidigt indhold, så mange vil finde den interessant. Der er emner fra foreninger, idræt, kultur, kunst, erhverv, kirker og skoler.

Der kan blandt andet nævnes Musikfamilie på Torpelund, En fortælling fra Ubby’s gamle præstegård, Fredning af Tømmerup Bakker, Havvindmøller eller ej, Kunstermiljø på Reersø, Spilopmagernes 50-års jubilæum, Pistolskytte fra Hvidebæk, Lecafabrikken, Ellede Missionshus, Løve Herreds Tingsted og Mindelund, Oplev Hvidebæk og mange andre spændende emner, ialt 26. Der er også en fortælling om en skole og en nissehistorie, der er skrevet af børn.

Der er fortællinger fra alle egne af Kalundborg Kommune, og med mange forskellige emner – historiske, nutidige, kulturelle, interessante og oplysende, både for børn og voksne. Der er indlagt et ark, som børn kan farvelægge og klippe ud.

Bogen er på 120 sider og koster kun 75 kr. Den kan købes på alle Arkiverne i Kalundborg Kommune.

Billeder fra udgivelsen af årbogen “Arkivernes Jul 2016”
på Kalundborg Messen den 29. og 30. oktober

Borgmester Martin Damm åbnede salget af årbogen “Arkivernes Jul 2016” ved at klippe den røde snor over

Borgmester Martin Damm solgte de første bøger

Johan Tieldow som har tegnet bogens mange tegninger, viste hvordan de var blevet til, med den specielle teknik.

Johan Tieldow, der har tegnet bogens mange illustrationer, viste på Messen den gammeldags og temmelig tidskrævende tegneteknik med prikker i stedet for streger